Montepulciano

Met zijn architectuur uit de Renaissance en de vele middeleeuwse kastelen is het gebied van Montepulciano een uitnodiging om te reizen! Een reis door de geschiedenis van Toscane, de regio waar de Italiaanse wijnbouw begon en waar de wijngaarden koninginnen zijn. Ontdek de druivensoorten, benamingen en keuken van Montepulciano: we nemen u mee naar waar het allemaal begon...

3 producten

Kenmerken van Montepulciano

Montepulciano is een stad met 14.500 inwoners gelegen in de provincie Siena in Toscane. Hoewel het bewoond was door de Etrusken en de Romeinen, werd het pas echt gesticht in de 6e eeuw door de bevolking die de invasies van de barbaren wilde ontvluchten, en zij gaven het de naam Mons Politianus. In de loop van de geschiedenis bouwden de inwoners kastelen en kerken. Het was tijdens de Renaissance in de 16e eeuw dat de paleizen en stadsmuren werden gebouwd.

Het is dus gemakkelijk om terug in de tijd te gaan wanneer je naar dit gebied gaat. Zelfs de gastronomie is traditioneel gebleven, net als in heel Toscane. De producten zijn lokaal en de keuken van Montepulciano is genereus, met onder andere de Panzanella (typische lokale broodsalade), Pici all' Aglione (pasta met knoflook) en Fegatini (kippenlevers). Maar het oudste product dat je absoluut moet proeven als je naar deze regio gaat, is de wijn!

De wijnen van Montepulciano

De wijngaarden waren al aanwezig in de Etruskische tijd. Montepulciano is dus al heel lang een paradijs voor wijn: de oudste wijn van dit gebied (de eerste sporen dateren uit 789) is de Vino Nobile di Montepulciano. Het is een krachtige en tanninerijke wijn die in de 16e eeuw de bijnaam "wijn van de heren" kreeg. Tegenwoordig heeft het de DOCG-status sinds 1999. In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is het niet gemaakt van de gelijknamige druif uit Abruzzo. Het is het verfijnde resultaat van een blend van minimaal 70% Sangiovese (vroeger bekend als Prugnolo Gentile) en 10 tot 20% Canaiolo en Mammolo. Om de DOCG-status te verkrijgen, is een verplichte rijping van ten minste 2 jaar vereist, waarvan minimaal 12 maanden in het hout.

Andere grote wijnen van Montepulciano met een DOC-aanduiding zijn ook zeer interessant, zoals de Rosso di Montepulciano (beschouwd als de kleine broer van de Vino Nobile).

Montalcino

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Google kan uw persoonlijke gegevens en cookies gebruiken om haar advertenties te personaliseren.

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Subtotaal van uw winkelwagen (1 item) :
Mijn winkelwagen Doorgaan met winkelen