Campania

Ondanks hun reputatie en kwaliteit kunnen Italiaanse wijnen soms moeilijk te vinden zijn. Aarzel niet om ons assortiment wijnen uit Campanië te ontdekken!

De Campanië: tussen archeologie en terroir.

De Campania is beroemd om zijn pizza's, oude ruïnes en adembenemende kustlijn, maar er is meer! Deze Italiaanse regio heeft ook veel te bieden op het gebied van wijn en olijfbomen, en heeft een rijke geschiedenis die zijn sporen heeft nagelaten in archeologie, culinair erfgoed, wijn en cultuur. Italvin neemt je mee op ontdekkingstocht langs de kenmerken, tradities, druivensoorten en wijnen van Campanië.

Beschrijving van Campanië

Gelegen ten westen van de Apennijnen, is Campanië verdeeld in 5 zones: de grootstedelijke stad Napels (de hoofdstad van de regio) en 4 provincies (Avellino, Benevento, Caserta en Salerno). Het is omringd door 5 eilanden, bekend als de Campanian Archipel. De naam komt van het Latijnse "campus" (platteland) en de regio staat helaas bekend om de uitbarsting van de Vesuvius, een nog steeds actieve vulkaan die Pompeii van de kaart veegde. In de Romeinse tijd was Campania een van de 11 regio's die Latium vormden. Tegenwoordig telt de regio ongeveer 6 miljoen inwoners (Napolitanen genoemd), maar dat aantal was in die periode veel lager! Het werd daarna bezet door de Ostrogoten, Byzantijnen, Longobarden en Normandiërs voordat het zich bij het Koninkrijk Italië voegde.

Campania was lange tijd het centrum voor het maken van klokken voor heel Italië (voor kuddes en kerken), maar is tegenwoordig bekend als de hoofdstad van de pizza en de Tarantella, een lokale volksdans. De vruchtbare grond van Campania is rijk aan verschillende gewassen: tabak, wijngaarden, olijfbomen, granen, citroen- en sinaasappelbomen. Op cultureel gebied beschikt de regio over drie archeologische parken en vijf culturele bezienswaardigheden die zijn opgenomen in het UNESCO-werelderfgoed.

Wat kun je proeven in Campanië?

De Napolitaanse keuken is gevarieerd en voornamelijk traditioneel. Naast pizza zijn vis en schaaldieren ook zeer geliefd, evenals pasta (natuurlijk!) en kaas. Enkele culinaire specialiteiten zijn de beroemde mozzarella di bufala (buffelmozzarella), melanzana alla parmigiana (aubergine met Parmezaanse kaas), fusilli del Cilento en de torta caprese (chocoladetaart van het eiland Capri).

Campania is ook een wijnstreek sinds de oudheid en wijngaarden zijn aanwezig in drie van de vier provincies van de regio. Campania heeft veel wijnen en geniet van 30 appellaties (4 DOCG, 15 DOC en 11 IGT). In de provincie Avellino is het "thuis" van de oude Greco di Tufo-druif, die sinds 1970 is geclassificeerd als DOCG en heerlijke, droge en verfijnde witte wijnen oplevert. In Benevento domineert de Aglianico del Taburno. Geclassificeerd als DOC sinds 1986, produceert het fruitige en droge rode en roséwijnen met lichte tannines. Ten slotte wordt in de provincie Caserta de wijn van de middeleeuwse vorsten, Aversa Asprinio, geproduceerd, die sinds 1993 is geclassificeerd als DOC. Asprinio is een subvariëteit van Greco di Tufo en produceert frisse en lichte mousserende en stille witte wijnen met delicate citrustonen. Natuurlijk zijn er nog andere druivensoorten en wijnen uit Campania (te veel om allemaal op te noemen), waaronder Falanghina IGT, Fiano di Avellino DOCG en Taurasi DOCG.

Campanie

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Google kan uw persoonlijke gegevens en cookies gebruiken om haar advertenties te personaliseren.

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Subtotaal van uw winkelwagen (1 item) :
Mijn winkelwagen Doorgaan met winkelen