Roséwijnen

Synoniem voor zomer, vakantie en frisheid, kan roséwijn genoten worden als aperitief of als verrassend onderdeel van een cocktail! Neem de tijd om de Italiaanse uitmuntendheid hier en in onze wijnwinkel te ontdekken!

De roséwijn: van onwetendheid tot succes

Ondanks het oude vooroordeel dat het verkregen werd door rode en witte wijnen te mengen, is één op de tien gedronken flessen wijn ter wereld een rosé. Het is dus echt een volwaardige wijn, die overigens de eerste wijn was die in de geschiedenis werd geconsumeerd en bekendheid verwierf! Van wereldwijde productie tot Italiaanse roséwijnen, tussen productiemethoden, legendes en realiteit, vertelt Italvin u over de oorsprong van deze drank die het leven rooskleurig maakt.

Geschiedenis van roséwijn

De eerste sporen van het bestaan van roséwijn werden ontdekt in Mesopotamië en dateren van meer dan 3000 jaar voor Christus. Destijds was het een rode wijn die niet volledig gevinifieerd was en daarom helder was. In de oudheid werd het gewaardeerd om zijn frisheid en lichtheid. Later werd het geliefd bij koninklijke families: in de 13e eeuw maakte koning Filips II het zijn favoriete drank. Destijds stond het bekend als "Clairet" en in 1300 gaf een Ier het de naam "rosé". In de 17e eeuw dronk Lodewijk XIV het dagelijks. Vanaf de 18e eeuw nam de consumptie af ten gunste van rode wijn, voornamelijk omdat de productie ervan complex was: het vereiste een perfecte balans tussen rondheid, zuurgraad en kleur. Het duurde tot het jaar 2000 voordat roséwijn weer populair werd. Tegenwoordig vertegenwoordigt het 10,5% van de wereldwijde wijnconsumptie.

Roséwijn in Italië

De oorsprong van Italiaanse roséwijn is een mix van veronderstellingen en feiten. Toen de Grieken zich in het zuiden van het land vestigden, produceerden ze een lichte rode wijn. De Romeinen zetten deze wijntraditie voort met "Vinum Clarum". Wat betreft de productiemethode zijn er twee hypotheses: volgens de legende werd Italiaanse rosé per ongeluk gecreëerd door een priester die aan de oevers van het Gardameer woonde. Hij was erg lui en stal de nauwelijks gevinifieerde rode wijn van de dorpsbewoners om zijn missen mee te vieren. Toen zij dit ontdekten, raakten ze geïnteresseerd in deze lichte en heldere wijn en besloten ze deze zelf te produceren. In werkelijkheid wordt de teelt van druiven voor roséwijn toegeschreven aan de Leone de Castris-wijnmakerij, die tijdens de Tweede Wereldoorlog soldaten van wijn voorzag.

Tegenwoordig is Italië de vierde grootste producent van roséwijn ter wereld. Het land heeft gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit. Als land van wijnbouw, cultuur en traditie zet Italië in op hoogwaardige roséwijnen. Ze hebben fruitige en bloemige aroma's, lichte en frisse smaken, en variëren in kleur van zeer lichtroze tot kersroze (bijna rood) en perzikroze.

Van de 20 Italiaanse regio's produceren er 13 roséwijnen, waaronder Toscane, Trentino, Calabrië, Sardinië en Basilicata. Maar sinds de Grieks-Romeinse tijd wordt één regio beschouwd als de bakermat van roséwijn in Italië, en zelfs in Europa: Apulië! De zwarte druiven werden geperst in zakken en bleven maar kort in contact met de schillen. De roséwijn werd destijds "Lagrima" genoemd, omdat tijdens het persen in de zakken de druiven "huilen".

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Google kan uw persoonlijke gegevens en cookies gebruiken om haar advertenties te personaliseren.

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Subtotaal van uw winkelwagen (1 item) :
Mijn winkelwagen Doorgaan met winkelen