Abruzzo
Geen paniek! U hoeft niet naar Italië te haasten! Ontdek ons assortiment wijnen uit Abruzzo en laat uw smaakpapillen reizen!
-
Bisanzio Montepulciano d'Abruzzo 2022 - Italiaanse rode wijn (Abruzzen)
7,21 €- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
-
Caroso Montepulciano d'Abruzzo Riserva 2018 - Italiaanse rode wijn (Abruzzen)
20,56 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
-
Palio Montepulciano d'Abruzzo 2021 - Italiaanse rode wijn (Abruzzen)
10,56 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
-
Palio Pecorino BIO 2022 - Italiaanse witte wijn (Abruzzen)
10,38 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Vis
-
Pan Cerasuolo d'Abruzzo Superiore 2022 - Italiaanse roséwijn (Abruzzen)
11,59 €- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Vis
-
Storica Montepulciano d'Abruzzo 2020 - Italiaanse rode wijn (Abruzzen)
11,59 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Varkensvlees
-
Pan Chardonnay 2021 - Italiaanse witte wijn (Abruzzen)
17,00 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Vis
-
Pan Montepulciano d'Abruzzo 2017 - Italiaanse rode wijn (Abruzzen)
17,76 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Varkensvlees
-
Terramare Montepulciano d'Abruzzo 2021 - Italiaanse rode wijn (Abruzzen)
12,09 €- Begeleiding Lamsvlees
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Varkensvlees
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Trebbiano d'Abruzzo 2022 - Italiaanse witte wijn (Abruzzen)
12,03 €- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Vis
De Abruzzen: de meest natuurlijke regio van Italië!
Italië staat bekend om zijn diversiteit aan klimaten en landschappen. Met 3 nationale parken, een kustlijn en een bergketen is Abruzzen op zichzelf al een prachtige afspiegeling van deze verscheidenheid. Bewoond sinds de prehistorie, heeft de regio een buitengewone natuur, grond en gastronomie. Italvin neemt u mee op ontdekkingstocht door de geschiedenis, bijzonderheden, culinaire specialiteiten en wijnen van Abruzzen. Bent u klaar om op reis te gaan?
Geschiedenis en geografie van Abruzzen
De regio Abruzzen is bewoond sinds de prehistorie. Maar de eerste vermelding ervan was in geschriften uit de oudheid, onder de naam Aprutini. In die tijd was het een land dat afwisselend werd bewoond door verschillende stammen en door de Romeinen. De middeleeuwen en de renaissance hebben een uitzonderlijk middeleeuws erfgoed achtergelaten in de regio.
Al deze gebeurtenissen hebben het grondgebied van Abruzzen gevormd: gelegen in het centrale zuiden van het land, is het een regio van 10795 vierkante kilometer met ongeveer 1,3 miljoen Abruzzen. Sinds de dertiende eeuw is de hoofdstad ervan L'Aquila. Het is verdeeld in 4 provincies (Pescara, L'Aquila, Teramo en Chieti). Het is een zeer natuurlijk en toeristisch deel van Italië: het heeft 3 nationale parken (met 33% van de Italiaanse wolven, 50% van de lynxen en 80% van de beren), 21 skigebieden en vele badplaatsen. Een gebied van heuvels, bergen (Apennijnen) en zandstranden (Adriatische Zee), het is een land met grote hoogteverschillen en klimaten (zowel mediterraan als continentaal), maar ook een belangrijk seismisch gebied.
Abruzzen: specialiteiten en anekdotes
Hoe kunnen we deze Italiaanse regio bespreken zonder zijn wijngaarden en gastronomie te noemen? De wijnen van Abruzzen hebben het karakter van hun terroir. Sommige zijn alleen lokaal verkrijgbaar (zoals Passerina, Controguerra en Montonico), terwijl andere wereldwijd bekend zijn, zoals, Trebbiano d'Abruzzo DOC en de onmisbare Montepulciano d'Abruzzo DOCG (waarvan de gelijknamige druif 80% van de wijnen van de regio vormt). De wijngaarden, waarvan sommige dateren uit de 16e eeuw, strekken zich uit over de glooiende heuvels, dankzij de zon en de mediterrane winden. De Indicazione Geografica Tipica appellations zijn uitsluitend voorbehouden aan wijnen die in de betreffende IGT-provincie worden geproduceerd, zoals bijvoorbeeld Colline Pescaresi IGT, Terre di Chieti IGT, en Terre Aquila IGT.
Maar natuurlijk gaat een goede wijn uit Abruzzen gepaard met een culinaire specialiteit! Naast Abruzzen-saffraan en Pecorino-kaas kunt u genieten van Maccheroni alla Chitarra (lange pasta in saus), Arrosticini (schaapsspiesjes) of Scripelle (hartige crêpes met pecorino). En voor het dessert kunt u zich laten verleiden door Pizzelle (zoete wafels) of Bocconotti (droge gebakjes met kaneel en cacao).