Intrigo Nero d'Avola 2023 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
-
- 2023
-
- 13%
-
- 75cl
-
- Stille wijn
-
- 3-4 jaar
-
Kleur
- Rood
-
Druivensoorten
- Nero d'Avola 100%
-
Regio
- Sicilië
-
Appellatie
- Nero d'Avola DOC Sicilia
-
Rijping op vat
- Nee
-
Serveertemperatuur
- 18°-20°
Nu beschikbaar
- Sinds1978Professioneel in Italiaanse wijnen
- Deskundig advies
- Betaling 100% veilige
- Wijnkelder in Mons
Tombacco/ Anno Domini/ Trevisana
Symbool van Sicilië, de Nero d’Avola Intrigo is een droge, intense en zonnige Italiaanse rode wijn die het karakter van zijn mediterrane terroir perfect belichaamt. In de mond verrast hij met fruitige aroma’s, een harmonieuze warmte en lichte tannines. Kruidige en balsamieke toetsen mengen zich subtiel met gedroogd fruit, gevolgd door een aanhoudende finale met een hint van zoethout. Een onweerstaanbare wijn met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
-
Kleur
- Rood
-
Druivensoorten
- Nero d'Avola 100%
-
Regio
- Sicilië
-
Appellatie
- Nero d'Avola DOC Sicilia
-
Rijping op vat
- Nee
-
Serveertemperatuur
- 18°-20°
Profiel van de wijn
Licht | Krachtig | |
Zoet | Zuur | |
Droog | Rijk | |
Soepel | Tanninerijk |
Proeverij
-
Visueel
Een robijnrode kleur met granaatreflecties geeft bijna een weelderige jurk.
-
Aan de neus
Het boeket is licht en fruitig, met tonen van rood fruit zoals kersen en bosbessen, aangevuld met balsamico- en kruidige aroma's. Een vleugje vanille komt op de achtergrond naar voren.
-
In de mond
In de mond is de wijn aangenaam fruitig en voorzien van een harmonieuze warmte en lichte tannines. De kruidige en balsamico aroma's worden vergezeld door tonen van gedroogd fruit die overgaan in een lange, aanhoudende afdronk met zoethoutaccenten.
Wijn/spijs combinaties
-
Rood vlees
-
Pasta
Het gaat uitstekend samen met stevige gerechten zoals pastagerechten met saus, vergezeld van gegrild rood vlees.
Ideaal gerecht: penne rigate met zongerijpte groenten en gegrilde entrecote.
Meer info
Geschiedenis en wijnbereiding van Intrigo Nero d'Avola
Deze Italiaanse wijn is ontstaan uit wijngaarden die op het zuiden liggen en groeien in kalkhoudende kleigrond, dankzij de zonnestralen en zeelucht. Het bestaat uit de meest bekende druivensoort van Sicilië, de Nero d'Avola: deze kruidige en fruitige zwarte druif komt oorspronkelijk uit de stad Avola, gelegen in de provincie Syracuse. Het is een echt symbool van een wijnstreek die is geclassificeerd als DOC Sicilia, en het geeft zijn naam en benaming aan de monocépage wijnen die daar worden geproduceerd.
Zodra de druiven hun optimale rijpheid hebben bereikt, worden ze met de hand geoogst en direct naar de wijnmakerij gebracht om te worden ontsteeld en voorzichtig geperst, waarna ze worden verwarmd tot een temperatuur van 20 tot 22°C. Vervolgens ondergaat het sap de alcoholische gisting tussen 24 en 28°C. Tijdens de gisting worden dagelijkse kneuzingen uitgevoerd: vier korte kneuzingen gedurende de eerste 3 dagen, gevolgd door twee langere kneuzingen gedurende 5 tot 9 dagen (de duur hangt af van de extractie en het oogstjaar). De schillen worden vervolgens afgetapt, geperst en ondergaan een malolactische gisting bij 22-24°C. De rode wijn rijpt daarna in roestvrijstalen tanks gedurende 4 tot 8 maanden.
Recensies
U moet inloggen om een reactie te geven
Andere wijnen van deze producent
-
Piantaferro Falanghina del Beneventano 2024 - Italiaanse witte wijn (Campanië)
6,95 €Wijn/spijs combinaties
-
Schaal- en schelpdieren
-
Risotto's
-
Vis
Het gaat uitstekend samen met stevige gerechten zoals pastagerechten met saus, vergezeld van gegrild rood vlees.
Ideaal gerecht: penne rigate met zongerijpte groenten en gegrilde entrecote.
-
Schaal- en schelpdieren