Witte wijnen

Of u nu op zoek bent naar frisheid voor bij de aperitief of mineraliteit voor de maaltijd, aarzel niet meer tussen kwaliteit, prijs en smaak: de uitmuntendheid van Italiaanse witte wijnen wacht op u, hier en in onze wijnwinkel!

Witte wijn: de oorsprong van een gouden elixer

Wilde wijnstokken bestaan al ongeveer een miljoen jaar en hadden de vorm van een liaan. Ongeveer 8000 jaar geleden begon de mens met het "domesticeren" ervan. Maar wanneer verscheen de eerste witte wijn? Tussen medisch middel en bewijs van rijkdom, neemt Italvin je mee op ontdekkingstocht naar de geheimen en evolutie van deze drank met gouden reflecties. Durf in de mysteries van de Italiaanse witte wijnen te duiken...

Geschiedenis van witte wijn

Ongeveer 5000 jaar geleden waren de Egyptenaren de eersten die zich echt bezighielden met wijnbouw. Destijds sprak men nog niet over druivensoorten en variëteiten, maar zij waren de pioniers van de productie van witte wijn, waarvan enkele amforen zijn ontdekt in het graf van een farao. De productie van witte wijnen begon pas echt in de oudheid. Hippocrates gebruikte het als medicijn en schreef afhankelijk van de ziekte bittere of zoete wijn voor. De Romeinse wijnboeren handhaafden de productiemethoden van de Grieken, maar hielden witte wijn voor de welgestelde klassen: op dat moment was het zo zacht, heerlijk en leek het op vloeibaar goud, dat het synoniem werd met rijkdom en prestige. Na het Vikingtijdperk, waarin de monniken van de Katholieke Kerk wijngaarden bleven aanplanten, werd wijn populair en voor iedereen toegankelijk. In de 16e eeuw werd witte wijn de meest geconsumeerde wijn ter wereld, en dat is vandaag de dag nog steeds het geval.

Italiaanse witte wijn

De Oude Grieken importeerden hun wijnstokken naar Italië 1000 jaar voor onze jaartelling. Gedurende de eeuwen hebben de Etrusken ze blijven cultiveren. Met hun veroveringen en uitbreiding breidden de Romeinen hun wijnbouw uit naar het noorden van het land, waardoor de eerste Italiaanse witte wijn werd gecreëerd, droger en veel minder zoet. Het werd zowel koel als warm gedronken, zowel door volwassenen als kinderen! Maar het werd "geconcurreerd" door bier, dat veel toegankelijker was voor de lagere klassen. De productie van wijn werd dus geheim gehouden en het duurde tot de Risorgimento (de eenwording van het land in 1861), de tussenkomst van de Kerk en de ontwikkeling van het riviertransport voordat Italiaanse witte wijn belangrijk werd.

Italië is al enkele jaren 's werelds grootste producent van witte wijn, net voor Frankrijk en Spanje. Onder de verschillende soorten Italiaanse witte wijnen onderscheiden we droge, zoete en mousserende wijnen. Ze variëren in kleur van bijna transparant strogeel tot glanzend goudgeel. En verrassend genoeg is droge witte wijn wereldwijd het meest verkocht, hoewel het het meest complex is om te produceren, omdat de balans tussen alcohol en zuurgraad optimaal moet zijn.

Tegenwoordig worden er witte druiven geteeld in de 20 Italiaanse regio's, hoewel sommige wijngebieden zich onderscheiden door de kenmerken van bepaalde variëteiten: van de levensduur van Verdicchio uit de Marche, tot de mineraliteit van Garganega uit Veneto, en de elegantie van Fiano di Avellino in Campanië. De Italiaanse witte druivensoorten zijn synoniem met la dolce vita en de mediterrane zon.

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Google kan uw persoonlijke gegevens en cookies gebruiken om haar advertenties te personaliseren.

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Subtotaal van uw winkelwagen (1 item) :
Mijn winkelwagen Doorgaan met winkelen