Rode wijnen
Een droge, houtachtige, volle, zachte, tanninerijke of fruitige rode wijn... om cadeau te geven, meteen te consumeren of te laten rijpen in de kelder... Er is volop keuze hier en in onze wijnwinkel!
-
Trentangeli BIO 2018 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
14,01 € 16,95 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Lamsvlees
- Begeleiding Varkensvlees
-
Raboso BIO VEGAN - Italiaanse rode wijn (Veneto)
7,36 € 8,91 €- Begeleiding Aziatische gerechten
- Begeleiding Vegetarische gerechten
- Begeleiding Vis
- Begeleiding Barbecue
-
Barbera d'Alba Suri 2016 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
12,84 € 15,54 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Eend
-
Bayamore Rosso 2021 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
12,22 € 14,79 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Risotto's
-
Altavilla della Corte Cabernet Sauvignon 2021 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
10,85 € 13,13 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Intrigo Nero d'Avola 2022 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
5,86 € 7,09 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
-
Liberta Nizza 2019 - Italiaanse rode wijn (Piëmont)
28,68 € 34,70 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Wit vlees
-
Branciforti Nero d'Avola 2021 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
7,73 € 9,35 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wit vlees
-
Salice Salentino Riserva - Italiaanse rode wijn (Puglia)
11,16 € 13,50 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wit vlees
-
Pinot Nero del Piave 2021 - Italiaanse rode wijn van Pinot noir (Lombardije)
6,56 € 7,94 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Risotto's
- Begeleiding Lamsvlees
- Begeleiding Charcuterie
-
Primitivo di Manduria Villa Santera 2022 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
13,04 € 15,78 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
-
Maiana Rosso Salice Salentino 2021 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
8,89 € 10,76 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Charcuterie
-
Solaia - Italiaanse prestigieuze rode wijn (Toscane)
- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wit vlees
-
Brunello di Montalcino 2017 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
32,10 € 38,84 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
-
Gattinara 2018 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
26,93 € 32,59 € -
Rosso di Montepulciano 2020 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
9,97 € 12,06 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Badia a Passignano Chianti Classico 2019 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
33,04 € 39,98 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Risotto's
-
Sorraia Rosso Bolgheri 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
16,24 € 19,65 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Charcuterie
-
Sorraia Superiore Bolgheri 2019 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
33,74 € 40,83 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
-
La Scala Rosso Piceno 2019 - Italiaanse rode wijn (Marche)
5,62 € 6,80 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
-
Recioto della Valpolicella Classico 2019 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
18,59 € 22,49 €- Begeleiding Nagerechten of desserts
-
Cannonau di Sardegna Riserva 2019 - Italiaanse rode wijn (Sardinië)
11,89 € 14,39 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
-
Podio Langhe Rosso 2016 - Italiaanse rode wijn (Piëmont)
13,11 € 15,86 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Chianti Classico BIO 2020 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
16,19 € 19,59 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
-
Fiasco Chianti 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
7,49 € 9,06 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Charcuterie
-
-
Cont'Ugo Bolgheri 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
36,65 € 44,35 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Risotto's
-
Guado al Tasso Superiore Bolgheri 2019 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
-
Amarone della Valpolicella BIO 2018 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
26,74 € 32,36 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
-
Governo all'uso Toscano 2022 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
8,23 € 9,96 €- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Varkensvlees
-
-
Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2018 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
18,74 € 22,68 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Eend
-
La Pevera 2018 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
19,78 € 23,93 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Eend
-
Montegiachi Chianti Classico Riserva 2019 - vin rouge italien (Toscane)
16,24 € 19,65 €- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Eend
-
Sabbie dell'Etna Rosso 2021 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
14,45 € 17,48 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Vis
-
Bruciato Bolgheri 2022 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
22,45 € 27,16 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
De rode wijn: tussen spiritualiteit en populariteit!
Bekend en geconsumeerd sinds mensenheugenis, heeft rode wijn afwisselend gediend als "medicijn", religieus symbool en onmisbaar element in de wereld van wijn. Vandaag de dag is rode wijn vooral een drank met vele sensorische facetten, geproduceerd over de hele wereld. Maar waar komt het vandaan? Hoe heeft Italiaanse rode wijn de overgang gemaakt van bijna onbestaande naar 's werelds grootste productie? Italvin nodigt u uit om de oorsprong van deze meest iconische wijn te ontdekken.
Geschiedenis van rode wijn
Tegenwoordig wordt rode wijn geproduceerd op alle vijf de continenten. Dit is echter niet altijd het geval geweest. Rode wijn is al eeuwenlang zeer gewaardeerd en wordt mogelijk zelfs al sinds de prehistorie geconsumeerd, volgens sommige archeologen. Het werd aanvankelijk geproduceerd in Egypte, ongeveer 3000 jaar geleden. De Egyptenaren waardeerden wijn in het algemeen, maar dronken voornamelijk rode wijn (die destijds nog niet helemaal rood was). Hun productiemethoden vertoonden veel gelijkenissen met de huidige methoden, hoewel ze destijds nog geen kennis hadden van wijnbouw. De Grieken beschouwden rode wijn als een waardevolle drank en het was destijds alleen toegankelijk voor een kleine elite, voornamelijk de rijken. Vanaf de veertiende eeuw begon rode wijn zich te ontwikkelen en werd het gecommercialiseerd in Europa. Vervolgens domineerde het eeuwenlang de tafels, met uitzondering van Italië...
Rode wijn in Italië
Hoewel de Grieken (die hun wijnstokken naar Italië brachten) fervente liefhebbers waren van rode wijnen, waren het alleen de Etrusken die ze produceerden, omdat rode wijn destijds een zeldzame drank was. Zo zeldzaam zelfs dat de Romeinen er aanvankelijk geen aandacht aan besteedden bij de aanvang van hun wijnproductie. Dit kwam mede doordat de antieke rode wijn vrij ruw was en niet lang bewaard kon worden. Het werd voornamelijk gebruikt voor medicinale doeleinden. Pas na de val van het Romeinse Rijk en de opkomst van het christendom werd rode wijn in Italië populair: het "bloed van Christus" won aan populariteit en werd zelfs dagelijks gedronken. Vanaf de Middeleeuwen is de kwaliteit van rode wijn in Italië voortdurend verbeterd en is het land nu 's werelds grootste producent.
Italië is altijd trouw gebleven aan tradities: hoewel de productiemethoden uiteraard zijn gemoderniseerd, zijn sommige technieken eeuwenoud. Generatie na generatie hebben Italiaanse wijnmakers dezelfde handelingen verricht om hun rode wijnen te produceren: het plukken en persen van zwarte druiven, de maceratie van de most met de schillen, het gebruik van natuurlijke gisten voor de alcoholische fermentatie en het rijpingsproces. Twee belangrijke veranderingen hebben de wereld van de wijnbereiding, zowel in Italië als daarbuiten, revolutionair veranderd: in 1857 ontdekte Louis Pasteur de alcoholische fermentatie en in 1946 onthulde Emile Peynaud de malolactische fermentatie.
Sindsdien verrukken druivensoorten zoals de Sangiovese (de belangrijkste druivensoort van Italië), de Montepulciano uit Abruzzo en de Nero d'Avola uit Sicilië de smaakpapillen van liefhebbers van Italiaanse rode wijnen!