Rode wijnen
Een droge, houtachtige, volle, zachte, tanninerijke of fruitige rode wijn... om cadeau te geven, meteen te consumeren of te laten rijpen in de kelder... Er is volop keuze hier en in onze wijnwinkel!
-
Kerzo 2020 - Italiaanse rode wijn (Sardinië)
5,31 € 6,47 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Charcuterie
-
-
Sassello Chianti Classico Grand Selezione BIO 2017 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
37,54 € 45,42 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
-
Barbera d'Alba Superiore 2016 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
17,23 € 20,85 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Risotto's
- Begeleiding Lamsvlees
- Begeleiding Charcuterie
-
Merlot biologisch & vegan - Italiaanse rode wijn (Veneto)
7,36 € 8,91 €- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Aziatische gerechten
- Begeleiding Vegetarische gerechten
- Begeleiding Sushi
-
Cabernet biologische & veganistische - Italiaanse rode wijn (Veneto)
7,36 € 8,91 €- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Aziatische gerechten
- Begeleiding Vegetarische gerechten
-
Abstratum Sangiovese Rubicone - Italiaanse rode wijn (Emilia-Romagna)
6,60 € 7,99 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Barbecue
-
Ferrante Leggero Appassimento - Italiaanse rode wijn (Toscane)
9,66 € 11,69 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
-
Nivura 2022 - Italiaanse rode wijn (Calabrië)
8,11 € 9,81 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Barbecue
-
Azzurra 2021 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
12,48 € 15,10 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Varkensvlees
-
Jonico Nero d’Avola - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
7,43 € 8,99 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Pasta
-
Contessa di Radda 2019 - rode wijn (Toscane)
10,27 € 12,43 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
-
Apricaia 2019 - rode wijn (Toscane)
112,31 € 135,91 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Wit vlees
-
Perpiero 2019 - rode wijn (Toscane)
66,38 € 80,32 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Charcuterie
-
Signum Aetnae Riserva 2014 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
124,09 € 150,16 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
De rode wijn: tussen spiritualiteit en populariteit!
Bekend en geconsumeerd sinds mensenheugenis, heeft rode wijn afwisselend gediend als "medicijn", religieus symbool en onmisbaar element in de wereld van wijn. Vandaag de dag is rode wijn vooral een drank met vele sensorische facetten, geproduceerd over de hele wereld. Maar waar komt het vandaan? Hoe heeft Italiaanse rode wijn de overgang gemaakt van bijna onbestaande naar 's werelds grootste productie? Italvin nodigt u uit om de oorsprong van deze meest iconische wijn te ontdekken.
Geschiedenis van rode wijn
Tegenwoordig wordt rode wijn geproduceerd op alle vijf de continenten. Dit is echter niet altijd het geval geweest. Rode wijn is al eeuwenlang zeer gewaardeerd en wordt mogelijk zelfs al sinds de prehistorie geconsumeerd, volgens sommige archeologen. Het werd aanvankelijk geproduceerd in Egypte, ongeveer 3000 jaar geleden. De Egyptenaren waardeerden wijn in het algemeen, maar dronken voornamelijk rode wijn (die destijds nog niet helemaal rood was). Hun productiemethoden vertoonden veel gelijkenissen met de huidige methoden, hoewel ze destijds nog geen kennis hadden van wijnbouw. De Grieken beschouwden rode wijn als een waardevolle drank en het was destijds alleen toegankelijk voor een kleine elite, voornamelijk de rijken. Vanaf de veertiende eeuw begon rode wijn zich te ontwikkelen en werd het gecommercialiseerd in Europa. Vervolgens domineerde het eeuwenlang de tafels, met uitzondering van Italië...
Rode wijn in Italië
Hoewel de Grieken (die hun wijnstokken naar Italië brachten) fervente liefhebbers waren van rode wijnen, waren het alleen de Etrusken die ze produceerden, omdat rode wijn destijds een zeldzame drank was. Zo zeldzaam zelfs dat de Romeinen er aanvankelijk geen aandacht aan besteedden bij de aanvang van hun wijnproductie. Dit kwam mede doordat de antieke rode wijn vrij ruw was en niet lang bewaard kon worden. Het werd voornamelijk gebruikt voor medicinale doeleinden. Pas na de val van het Romeinse Rijk en de opkomst van het christendom werd rode wijn in Italië populair: het "bloed van Christus" won aan populariteit en werd zelfs dagelijks gedronken. Vanaf de Middeleeuwen is de kwaliteit van rode wijn in Italië voortdurend verbeterd en is het land nu 's werelds grootste producent.
Italië is altijd trouw gebleven aan tradities: hoewel de productiemethoden uiteraard zijn gemoderniseerd, zijn sommige technieken eeuwenoud. Generatie na generatie hebben Italiaanse wijnmakers dezelfde handelingen verricht om hun rode wijnen te produceren: het plukken en persen van zwarte druiven, de maceratie van de most met de schillen, het gebruik van natuurlijke gisten voor de alcoholische fermentatie en het rijpingsproces. Twee belangrijke veranderingen hebben de wereld van de wijnbereiding, zowel in Italië als daarbuiten, revolutionair veranderd: in 1857 ontdekte Louis Pasteur de alcoholische fermentatie en in 1946 onthulde Emile Peynaud de malolactische fermentatie.
Sindsdien verrukken druivensoorten zoals de Sangiovese (de belangrijkste druivensoort van Italië), de Montepulciano uit Abruzzo en de Nero d'Avola uit Sicilië de smaakpapillen van liefhebbers van Italiaanse rode wijnen!