Wijnen
Hoewel een verblijf in Italië zeer aangenaam is, is het niet nodig om daarheen te reizen om van Italiaanse wijnen te genieten... Rood, wit, rosé, mousserend en zelfs grappa's wachten op u hier en in onze wijnwinkel!
-
Palio Pecorino BIO 2022 - Italiaanse witte wijn (Abruzzen)
10,38 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Vis
-
Pan Cerasuolo d'Abruzzo Superiore 2022 - Italiaanse roséwijn (Abruzzen)
11,59 €- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Vis
-
Pan Chardonnay 2021 - Italiaanse witte wijn (Abruzzen)
17,00 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Vis
-
Pan Montepulciano d'Abruzzo 2017 - Italiaanse rode wijn (Abruzzen)
17,76 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Varkensvlees
-
Pavonero - Italiaanse rode wijn (Toscane)
9,05 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Wit vlees
-
Pecorino Falerio 2023 - Italiaanse witte wijn (Marche)
12,51 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Vis
-
Pèppoli Chianti Classico Antinori 2022 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
18,55 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Lamsvlees
-
Per Lui Salice Salentino Riserva 2017 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
34,86 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
-
Perini Prosecco Spumante Extra Dry Treviso
7,89 € 12,14 €- Begeleiding Nagerechten of desserts
- Begeleiding Vegetarische gerechten
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Cocktails
-
Perpiero 2019 - rode wijn (Toscane)
80,32 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Charcuterie
-
Piantaferro Falanghina del Beneventano 2023 - Italiaanse witte wijn (Campanië)
6,79 €- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Risotto's
- Begeleiding Vis
-
Pietrabianca Chardonnay BIO 2022 - Italiaanse biologische witte wijn (Puglia)
21,85 €- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Vegetarische gerechten
- Begeleiding Vis
-
Pinot di Pinot Brut - Italiaanse mousserende witte wijn (Piemonte)
12,03 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Nagerechten of desserts
- Begeleiding Charcuterie
-
Pinot di Pinot Spumante Rosato - Italiaanse rosé mousserende wijn (Piemonte)
3,34 €- Begeleiding Nagerechten of desserts
- Begeleiding Vis
- Begeleiding Cocktails
-
Pinot Grigio BIO 2021 - Italiaanse witte wijn van Pinot Grigio (Friuli)
11,63 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Sushi
- Begeleiding Vis
-
Pinot Grigio BIO VEGAN 2023 - Italiaanse witte wijn (Veneto)
8,08 €- Begeleiding Vegetarische gerechten
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Vis
-
Pinot Grigio Ramato 2022 - Italiaanse witte wijn van Pinot Gris (Friuli)
11,59 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Vis
-
Pinot Nero del Piave 2021 - Italiaanse rode wijn van Pinot noir (Lombardije)
7,94 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Risotto's
- Begeleiding Lamsvlees
- Begeleiding Charcuterie
-
Pinot Nero Poggio Pelato 2018 - rode wijn van Pinot Noir uit Lombardije
12,51 €- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Piuma Ripasso Della Valpolicella Superiore - Italiaanse rode wijn (Veneto)
14,02 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Charcuterie
-
Podio Langhe Rosso 2016 - Italiaanse rode wijn (Piëmont)
15,86 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Prendas Vermentino - Italiaanse witte wijn (Sardinië)
12,08 €- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Aziatische gerechten
- Begeleiding Vis
-
Primitivo di Manduria Villa Santera 2022 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
15,78 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
-
Primitivo NePriCa 2021 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
9,95 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Lamsvlees
-
Prosecco Cuvée Superiore Brut - Italiaanse mousserende wijn (Veneto)
19,41 €- Begeleiding Nagerechten of desserts
- Begeleiding Vis
-
Prosecco Diamante Extra Brut BIO VEGAN - witte Italiaanse mousserende wijn (Veneto)
14,11 €- Begeleiding Vis
- Begeleiding Cocktails
-
Prosecco rosato Diamante Extra Dry BIO VEGAN - Italiaanse mousserende rosé (Veneto)
14,11 €- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Vegetarische gerechten
- Begeleiding Vis
-
Prosecco Treviso Millesimato Brut 2022 - Italiaanse mousserende wijn (Veneto)
12,08 €- Begeleiding Risotto's
- Begeleiding Vegetarische gerechten
- Begeleiding Charcuterie
-
Querciantica Lacrima di Morro Superiore 2020 - Italiaanse rode wijn (Marche)
17,24 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Quercioli Lambrusco Reggiano Rosso Dolce - mousserende rode wijn (Emilia-Romagna)
6,34 €- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Nagerechten of desserts
-
Quercioli Lambrusco Rosato Dolce - Italiaanse zoete bruisende roséwijn (Emilia-Romagna)
6,34 €- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Nagerechten of desserts
- Begeleiding Cocktails
-
Quercioli Reggiano Lambrusco Rosso Secco - droge Italiaanse mousserende rode wijn (Emilia-Romagna)
10,24 €- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Nagerechten of desserts
-
Quotidiano Bianco - Italiaanse witte wijn (Toscane)
8,19 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Vis
-
Quotidiano Rosso - Italiaanse rode wijn (Toscane)
8,19 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Raboso BIO VEGAN - Italiaanse rode wijn (Veneto)
8,91 €- Begeleiding Aziatische gerechten
- Begeleiding Vegetarische gerechten
- Begeleiding Vis
- Begeleiding Barbecue
Wijn: geheimen en oorsprong van een mythische drank
Hoewel wijn oorspronkelijk werd gebruikt voor medicinale doeleinden duizenden jaren geleden en later als een religieus "accessoire", is wijn altijd ook een culinair, economisch en sociaal ingrediënt geweest. Hoe heeft de mensheid wijnbouw gebruikt? Wanneer ontstond de wijnbouw in Italië? Italvin geeft je de antwoorden: duik in een glas geschiedenis, ontdekkingen en verrassende anekdotes...
Geschiedenis van wijn
Volgens de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding werd er in 2021 wereldwijd 236 miljoen hectoliter wijn geconsumeerd. Maar de consumptie is niet altijd zo groot geweest, vooral als we teruggaan naar de oorsprong van de wijnstok...
Hoewel het woord "wijn" afkomstig is van het Griekse "oinos" (dat zelf is afgeleid van Dionysos, de god van de wijnstok en wijn), verscheen het veel eerder dan de oudheid. Dankzij recente archeologische opgravingen in Eurazië hebben wetenschappers aangetoond dat de oorsprong van de wijnbouw teruggaat tot het neolithicum, zo'n 8000 jaar voor Christus. Sporen van de Vitis Vinifera, een wilde wijnstok met natuurlijke gisting die tegenwoordig veel voorkomt in moderne druivenrassen (zoals Syrah of Chardonnay), werden gevonden in Georgische potten die werden gebruikt voor het maken en bewaren van wijn.
In de loop der tijd zijn de materialen weliswaar geëvolueerd, maar de productiemethoden zijn vrijwel onveranderd gebleven. In feite waren de oude Egyptenaren al bezig met het oogsten, persen en wijnmaken rond 3000 voor Christus. Tegenwoordig worden sommige oude technieken nog steeds toegepast (zoals handmatige oogst), terwijl moderne methoden de werkomstandigheden van wijnmakers hebben verbeterd.
Wijn in Italië
In 2021 is Italië de grootste wijnproducent ter wereld met een aandeel van 19% (oftewel 50,2 miljoen hectoliter) van het wereldwijde volume. Het gunstige klimaat en de bodemgesteldheid maken al duizenden jaren een ideale en kwalitatieve wijnproductie mogelijk.
Hoewel wilde wijnstokken al ongeveer 4000 jaar voor Christus voorkwamen in wat de Grieken "Oenotria" noemden (letterlijk "land van wijn"), begon de daadwerkelijke wijnbouw pas 1000 jaar voor Christus. Na de Etrusken zetten de Romeinen de productie en handel voort: ze gebruikten betonnen tanks (gemaakt van tegels en bakstenen), persen en amforen genaamd "dolia" voor ondergrondse fermentatie. De rijping werd versneld door het toevoegen van stoffen zoals hooi (fenegriek) aan de wijn.
Vanaf de 19e eeuw werden de wijnbouw en vinificatietechnieken gemoderniseerd. Italiaanse wijnen kregen steeds meer erkenning, mede dankzij de introductie van de kurk, die de conservering en het transport vergemakkelijkte. Inheemse druivenrassen zoals Sangiovese en Nebbiolo werden geleidelijk aangevuld met geïmporteerde druivenrassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon.
De wijnen uit Piemonte en Toscane genieten wereldwijde bekendheid en Italië was zelfs de belangrijkste leverancier van wijn tijdens de twee wereldoorlogen. Sinds 1966 wordt de kwaliteit gewaarborgd door de appellaties DOC en DOCG (Denominazione di Origine Controllata - Garantita). Tegenwoordig wordt in heel Italië wijn geproduceerd, van de Abruzzen tot Emilia-Romagna, en van de Marches tot Sicilië.
De wijngaarden strekken zich uit over adembenemende landschappen.