Rode wijnen
Een droge, houtachtige, volle, zachte, tanninerijke of fruitige rode wijn... om cadeau te geven, meteen te consumeren of te laten rijpen in de kelder... Er is volop keuze hier en in onze wijnwinkel!
-
Abstratum Sangiovese Rubicone - Italiaanse rode wijn (Emilia-Romagna)
7,99 €Wijn/spijs combinaties
-
Rood vlees
-
Pasta
-
Barbecue
-
Rood vlees
-
Achelo 2022 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
16,99 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Pasta
-
Lamsvlees
-
Vleeswaren
Prijzen
-
James Suckling - 91 points
-
Kazen
-
Aglianico 2021 - Italiaanse rode wijn (Campania)
11,64 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
-
Pasta
-
Vleeswaren
-
Kazen
-
Aglianico del Beneventano 2022 - Italiaanse rode wijn (Campanië)
9,89 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Pizza's
-
Pasta
-
Kazen
-
Altavilla della Corte Cabernet Sauvignon 2022 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
13,13 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Pizza's
-
Kalfsvlees
-
Kazen
-
Amarone della Valpolicella - Italiaanse rode wijn (Veneto)
30,72 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
Prijzen
-
Gambero Rosso - Due bicchieri
-
James Suckling - 91 points
-
Luca Maroni - 94 points
Stevig -
Kazen
-
Amarone della Valpolicella BIO 2018 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
32,36 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
-
Kazen
-
Amarone della Valpolicella riserva Caterina Zardini 2019 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
49,17 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
-
Barbecue
Prijzen
-
Gambero Rosso - Due bicchieri - Rouge
-
James Suckling - 94 points
-
Luca Maroni - 96 points
-
Kazen
-
Anzenas Cannonau di Sardegna 2022 - Italiaanse rode wijn (Sardinië)
12,16 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Wild
-
Varkensvlees
-
Kazen
-
Apricaia 2019 - rode wijn (Toscane)
135,91 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
-
Wit vlees
Prijzen
-
James Suckling - 94 points
-
Kazen
-
Aprimondo appassimento Puglia 2022 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
10,55 €Wijn/spijs combinaties
-
Rood vlees
-
Pasta
Prijzen
-
Luca Maroni - 98 points
Gulzig -
Rood vlees
-
Argile Cabernet di Cabernet 2018 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
37,28 €Wijn/spijs combinaties
-
Wild
-
Eend
-
Lamsvlees
-
Vleeswaren
-
Wild
-
Assolo Reggiano Lambrusco Secco 2020 - Italiaanse bruisende rode wijn (Emilia-Romagna)
10,12 €Wijn/spijs combinaties
-
Rood vlees
-
Pizza's
-
Pasta
-
Vleeswaren
-
Rood vlees
-
Azzurra 2021 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
14,97 €Wijn/spijs combinaties
-
Rood vlees
-
Pasta
-
Varkensvlees
Krachtig -
Rood vlees
-
Badia a Passignano Chianti Classico - Italiaanse rode wijn (Toscane)
43,35 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wit vlees
-
Risotto's
-
Kazen
-
Bansella Nizza 2022 – Italiaanse rode wijn (Piemonte)
19,80 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Pasta
-
Kalfsvlees
-
Kazen
-
Barbaresco 2021 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
32,85 €Wijn/spijs combinaties
-
Rood vlees
-
Wild
-
Pasta
-
Lamsvlees
-
Rood vlees
-
Barbera d'Alba 2024 – Italiaanse rode wijn (Piemonte)
17,85 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Pizza's
-
Vegetarische gerechten
-
Vleeswaren
-
Kazen
-
Barbera d'Alba Superiore 2016 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
20,85 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Risotto's
-
Lamsvlees
-
Vleeswaren
Prijzen
-
Concours Mondial Bruxelles - International Competition
-
Kazen
-
Barbera d'Alba Suri 2017 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
15,54 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Eend
-
Kazen
-
Bardolino Classico - Italiaanse rode wijn (Veneto)
7,85 €Wijn/spijs combinaties
-
Rood vlees
-
Pizza's
-
Pasta
-
Rood vlees
-
Barocco Negroamaro 2023 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
7,30 €Wijn/spijs combinaties
-
Rood vlees
-
Pasta
-
Varkensvlees
-
Barbecue
-
Rood vlees
-
Barolo 2016 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
28,98 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
Prijzen
-
Decanter 2023 - Bronze
-
Kazen
-
Barolo 2020 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
42,46 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
-
Lamsvlees
-
Kazen
-
Bayamore Rosso 2022 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
14,99 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Wild
-
Risotto's
-
Kazen
-
Biferno Rosso Riserva 2018 - Italiaanse rode wijn (Molise)
9,90 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
Zacht -
Kazen
-
Bisanzio Montepulciano d'Abruzzo 2023 - Italiaanse rode wijn (Abruzzen)
7,21 €Wijn/spijs combinaties
-
Pizza's
-
Wild
-
Pasta
-
Pizza's
-
Bisavolo Barbera d'Asti Superiore 2022 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
20,39 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
-
Kazen
-
Blasio Cannonau Riserva 2017 - Italiaanse rode wijn (Sardinië)
18,27 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
-
Kazen
-
Bocca di Lupo BIO - Italiaanse rode wijn (Puglia)
51,12 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
Prijzen
-
James Suckling - 94 points
-
Kazen
-
Bonacosta Valpolicella Classico VEGAN 2022 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
15,57 €Wijn/spijs combinaties
-
Rood vlees
-
Pasta
-
Risotto's
-
Kalfsvlees
-
Rood vlees
-
Bottiglia Particolare – Italiaanse rode wijn (Toscane)
56,99 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
-
Kazen
-
Brachetto d'Acqui - Italiaanse sprankelende rode wijn (Piemonte)
11,57 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Nagerechten of desserts
-
Cocktails
-
Kazen
-
Bramasole 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
42,50 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wild
-
Vleeswaren
-
Kazen
-
Branciforti Nero d'Avola 2022 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
9,35 €Wijn/spijs combinaties
-
Kazen
-
Rood vlees
-
Wit vlees
-
Kazen
-
Brecciarolo Rosso Piceno Superiore 2022 - Italiaanse rode wijn (Marche)
11,12 €Wijn/spijs combinaties
-
Rood vlees
-
Wild
-
Pasta
Prijzen
-
Gambero Rosso - Due bicchieri
-
Rood vlees
De rode wijn: tussen spiritualiteit en populariteit!
Bekend en geconsumeerd sinds mensenheugenis, heeft rode wijn afwisselend gediend als "medicijn", religieus symbool en onmisbaar element in de wereld van wijn. Vandaag de dag is rode wijn vooral een drank met vele sensorische facetten, geproduceerd over de hele wereld. Maar waar komt het vandaan? Hoe heeft Italiaanse rode wijn de overgang gemaakt van bijna onbestaande naar 's werelds grootste productie? Italvin nodigt u uit om de oorsprong van deze meest iconische wijn te ontdekken.
Geschiedenis van rode wijn
Tegenwoordig wordt rode wijn geproduceerd op alle vijf de continenten. Dit is echter niet altijd het geval geweest. Rode wijn is al eeuwenlang zeer gewaardeerd en wordt mogelijk zelfs al sinds de prehistorie geconsumeerd, volgens sommige archeologen. Het werd aanvankelijk geproduceerd in Egypte, ongeveer 3000 jaar geleden. De Egyptenaren waardeerden wijn in het algemeen, maar dronken voornamelijk rode wijn (die destijds nog niet helemaal rood was). Hun productiemethoden vertoonden veel gelijkenissen met de huidige methoden, hoewel ze destijds nog geen kennis hadden van wijnbouw. De Grieken beschouwden rode wijn als een waardevolle drank en het was destijds alleen toegankelijk voor een kleine elite, voornamelijk de rijken. Vanaf de veertiende eeuw begon rode wijn zich te ontwikkelen en werd het gecommercialiseerd in Europa. Vervolgens domineerde het eeuwenlang de tafels, met uitzondering van Italië...
Rode wijn in Italië
Hoewel de Grieken (die hun wijnstokken naar Italië brachten) fervente liefhebbers waren van rode wijnen, waren het alleen de Etrusken die ze produceerden, omdat rode wijn destijds een zeldzame drank was. Zo zeldzaam zelfs dat de Romeinen er aanvankelijk geen aandacht aan besteedden bij de aanvang van hun wijnproductie. Dit kwam mede doordat de antieke rode wijn vrij ruw was en niet lang bewaard kon worden. Het werd voornamelijk gebruikt voor medicinale doeleinden. Pas na de val van het Romeinse Rijk en de opkomst van het christendom werd rode wijn in Italië populair: het "bloed van Christus" won aan populariteit en werd zelfs dagelijks gedronken. Vanaf de Middeleeuwen is de kwaliteit van rode wijn in Italië voortdurend verbeterd en is het land nu 's werelds grootste producent.
Italië is altijd trouw gebleven aan tradities: hoewel de productiemethoden uiteraard zijn gemoderniseerd, zijn sommige technieken eeuwenoud. Generatie na generatie hebben Italiaanse wijnmakers dezelfde handelingen verricht om hun rode wijnen te produceren: het plukken en persen van zwarte druiven, de maceratie van de most met de schillen, het gebruik van natuurlijke gisten voor de alcoholische fermentatie en het rijpingsproces. Twee belangrijke veranderingen hebben de wereld van de wijnbereiding, zowel in Italië als daarbuiten, revolutionair veranderd: in 1857 ontdekte Louis Pasteur de alcoholische fermentatie en in 1946 onthulde Emile Peynaud de malolactische fermentatie.
Sindsdien verrukken druivensoorten zoals de Sangiovese (de belangrijkste druivensoort van Italië), de Montepulciano uit Abruzzo en de Nero d'Avola uit Sicilië de smaakpapillen van liefhebbers van Italiaanse rode wijnen!