Rode wijnen
Een droge, houtachtige, volle, zachte, tanninerijke of fruitige rode wijn... om cadeau te geven, meteen te consumeren of te laten rijpen in de kelder... Er is volop keuze hier en in onze wijnwinkel!
-
Pinot Nero Poggio Pelato 2018 - rode wijn van Pinot Noir uit Lombardije
12,51 €- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Piuma Ripasso Della Valpolicella Superiore - Italiaanse rode wijn (Veneto)
14,02 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Charcuterie
-
Podio Langhe Rosso 2016 - Italiaanse rode wijn (Piëmont)
15,86 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Primitivo di Manduria Villa Santera 2022 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
15,78 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
-
Primitivo NePriCa 2021 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
9,95 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Lamsvlees
-
Querciantica Lacrima di Morro Superiore 2020 - Italiaanse rode wijn (Marche)
17,24 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Quercioli Lambrusco Reggiano Rosso Dolce - mousserende rode wijn (Emilia-Romagna)
6,34 €- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Nagerechten of desserts
-
Quercioli Reggiano Lambrusco Rosso Secco - droge Italiaanse mousserende rode wijn (Emilia-Romagna)
10,24 €- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Nagerechten of desserts
-
Quotidiano Rosso - Italiaanse rode wijn (Toscane)
8,19 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Raboso BIO VEGAN - Italiaanse rode wijn (Veneto)
8,91 €- Begeleiding Aziatische gerechten
- Begeleiding Vegetarische gerechten
- Begeleiding Vis
- Begeleiding Barbecue
-
Raboso Frizzante BIO VEGAN - Italiaanse mousserende rode wijn (Veneto)
8,91 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Nagerechten of desserts
- Begeleiding Vegetarische gerechten
- Begeleiding Varkensvlees
-
Recioto della Valpolicella Classico 2019 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
22,49 €- Begeleiding Nagerechten of desserts
-
Refosco dal Peduncolo Rosso 2018 - Italiaanse rode wijn (Friuli)
11,99 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Pasta
-
Ribeca 2018 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
31,77 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Lamsvlees
-
Roccolo del Lago Bardolino Classico BIO 2022 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
9,57 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Risotto's
-
Roggio del Filare Rosso Piceno Superiore 2019 - Italiaanse rode wijn (Marche)
34,26 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
-
Rosso di Montalcino 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
15,10 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Charcuterie
-
Rosso di Montalcino BIO 2020 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
18,13 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
-
Rosso di Montepulciano 2020 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
12,06 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Rubesco - Italiaanse rode wijn (Umbrië)
17,93 €- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Lamsvlees
- Begeleiding Varkensvlees
-
Sabbie dell'Etna Rosso 2021 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
17,48 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Vis
-
Salice Salentino Riserva - Italiaanse rode wijn (Puglia)
13,50 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wit vlees
-
Santa Pia Vino Nobile Riserva 2018 - vin rouge italien (Toscane)
38,65 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Eend
-
-
Santesu Rosso 2021 - Italiaanse rode wijn (Sardinië)
6,92 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Charcuterie
-
-
Sassello Chianti Classico Grand Selezione BIO 2017 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
45,42 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
-
Serre Nuove dell'Ornellaia Bolgheri 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
65,84 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Signum Aetnae Riserva 2014 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
150,16 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
-
Solaia - Italiaanse prestigieuze rode wijn (Toscane)
- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wit vlees
-
Solestà Rosso Piceno Superiore 2021 - Italiaanse rode wijn (Marche)
15,98 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Varkensvlees
-
Sorraia Rosso Bolgheri 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
19,65 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Charcuterie
-
Sorraia Superiore Bolgheri 2019 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
40,83 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
-
Storica Montepulciano d'Abruzzo 2020 - Italiaanse rode wijn (Abruzzen)
11,59 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Varkensvlees
-
Sunlight 2021 - Italiaanse rode wijn (Emilia-Romagna)
8,24 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
De rode wijn: tussen spiritualiteit en populariteit!
Bekend en geconsumeerd sinds mensenheugenis, heeft rode wijn afwisselend gediend als "medicijn", religieus symbool en onmisbaar element in de wereld van wijn. Vandaag de dag is rode wijn vooral een drank met vele sensorische facetten, geproduceerd over de hele wereld. Maar waar komt het vandaan? Hoe heeft Italiaanse rode wijn de overgang gemaakt van bijna onbestaande naar 's werelds grootste productie? Italvin nodigt u uit om de oorsprong van deze meest iconische wijn te ontdekken.
Geschiedenis van rode wijn
Tegenwoordig wordt rode wijn geproduceerd op alle vijf de continenten. Dit is echter niet altijd het geval geweest. Rode wijn is al eeuwenlang zeer gewaardeerd en wordt mogelijk zelfs al sinds de prehistorie geconsumeerd, volgens sommige archeologen. Het werd aanvankelijk geproduceerd in Egypte, ongeveer 3000 jaar geleden. De Egyptenaren waardeerden wijn in het algemeen, maar dronken voornamelijk rode wijn (die destijds nog niet helemaal rood was). Hun productiemethoden vertoonden veel gelijkenissen met de huidige methoden, hoewel ze destijds nog geen kennis hadden van wijnbouw. De Grieken beschouwden rode wijn als een waardevolle drank en het was destijds alleen toegankelijk voor een kleine elite, voornamelijk de rijken. Vanaf de veertiende eeuw begon rode wijn zich te ontwikkelen en werd het gecommercialiseerd in Europa. Vervolgens domineerde het eeuwenlang de tafels, met uitzondering van Italië...
Rode wijn in Italië
Hoewel de Grieken (die hun wijnstokken naar Italië brachten) fervente liefhebbers waren van rode wijnen, waren het alleen de Etrusken die ze produceerden, omdat rode wijn destijds een zeldzame drank was. Zo zeldzaam zelfs dat de Romeinen er aanvankelijk geen aandacht aan besteedden bij de aanvang van hun wijnproductie. Dit kwam mede doordat de antieke rode wijn vrij ruw was en niet lang bewaard kon worden. Het werd voornamelijk gebruikt voor medicinale doeleinden. Pas na de val van het Romeinse Rijk en de opkomst van het christendom werd rode wijn in Italië populair: het "bloed van Christus" won aan populariteit en werd zelfs dagelijks gedronken. Vanaf de Middeleeuwen is de kwaliteit van rode wijn in Italië voortdurend verbeterd en is het land nu 's werelds grootste producent.
Italië is altijd trouw gebleven aan tradities: hoewel de productiemethoden uiteraard zijn gemoderniseerd, zijn sommige technieken eeuwenoud. Generatie na generatie hebben Italiaanse wijnmakers dezelfde handelingen verricht om hun rode wijnen te produceren: het plukken en persen van zwarte druiven, de maceratie van de most met de schillen, het gebruik van natuurlijke gisten voor de alcoholische fermentatie en het rijpingsproces. Twee belangrijke veranderingen hebben de wereld van de wijnbereiding, zowel in Italië als daarbuiten, revolutionair veranderd: in 1857 ontdekte Louis Pasteur de alcoholische fermentatie en in 1946 onthulde Emile Peynaud de malolactische fermentatie.
Sindsdien verrukken druivensoorten zoals de Sangiovese (de belangrijkste druivensoort van Italië), de Montepulciano uit Abruzzo en de Nero d'Avola uit Sicilië de smaakpapillen van liefhebbers van Italiaanse rode wijnen!