Wijnen
Hoewel een verblijf in Italië zeer aangenaam is, is het niet nodig om daarheen te reizen om van Italiaanse wijnen te genieten... Rood, wit, rosé, mousserend en zelfs grappa's wachten op u hier en in onze wijnwinkel!
-
Rubesco - Italiaanse rode wijn (Umbrië)
17,93 €- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Lamsvlees
- Begeleiding Varkensvlees
-
Bellamarsilia BIO 2020 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
14,65 €- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Lamsvlees
- Begeleiding Varkensvlees
-
Capatosta BIO 2016 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
25,30 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Varkensvlees
-
Maremmante BIO 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
12,04 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Risotto's
- Begeleiding Charcuterie
-
Barbaresco 2021 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
32,85 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Lamsvlees
-
Barolo 2019 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
39,94 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Lamsvlees
-
Ribeca 2018 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
31,77 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Lamsvlees
-
Il Lemos Susumaniello 2021 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
12,97 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Lamsvlees
- Begeleiding Varkensvlees
-
Santagostino Bianco 2023 - Italiaanse witte wijn (Sicilië)
18,28 €- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Risotto's
- Begeleiding Vegetarische gerechten
- Begeleiding Vis
-
-
Quotidiano Bianco - Italiaanse witte wijn (Toscane)
8,19 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Vis
-
Sorraia Vermentino Bolgheri 2022 - Italiaanse witte wijn (Toscane)
16,61 €- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Vis
-
Quotidiano Rosso - Italiaanse rode wijn (Toscane)
8,19 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Serre Nuove dell'Ornellaia Bolgheri 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
65,84 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Solestà Rosso Piceno Superiore 2021 - Italiaanse rode wijn (Marche)
15,98 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Varkensvlees
-
Pan Cerasuolo d'Abruzzo Superiore 2022 - Italiaanse roséwijn (Abruzzen)
11,59 €- Begeleiding Pizza's
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Vis
-
Storica Montepulciano d'Abruzzo 2020 - Italiaanse rode wijn (Abruzzen)
11,59 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Varkensvlees
-
Pan Chardonnay 2021 - Italiaanse witte wijn (Abruzzen)
17,00 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Vis
-
Pan Montepulciano d'Abruzzo 2017 - Italiaanse rode wijn (Abruzzen)
17,76 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Varkensvlees
-
Terramare Montepulciano d'Abruzzo 2021 - Italiaanse rode wijn (Abruzzen)
12,09 €- Begeleiding Lamsvlees
- Begeleiding Charcuterie
- Begeleiding Varkensvlees
- Begeleiding Kalfsvlees
-
Fiano di Avellino 2022 - Italiaanse witte wijn (Campania)
13,60 €- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Vegetarische gerechten
-
Greco di Tufo 2022 - Italiaanse witte wijn (Campania)
13,75 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Vis
-
Taurasi 2018 - Italiaanse rode wijn (Campania)
26,11 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Eend
-
Tignanello - Italiaanse rode wijn (Toscane)
- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
-
Chardonnay 2023 - Italiaanse witte wijn (Puglia)
10,49 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Vis
-
Pietrabianca Chardonnay BIO 2022 - Italiaanse biologische witte wijn (Puglia)
21,85 €- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Vegetarische gerechten
- Begeleiding Vis
-
Ludi Offida 2018 - Italiaanse rode wijn (Marche)
33,50 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wit vlees
-
Novello 2023 - Nieuwe Italiaanse wijn (Marche)
9,95 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Risotto's
- Begeleiding Charcuterie
-
Pecorino Falerio 2023 - Italiaanse witte wijn (Marche)
12,51 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Schaal- en schelpdieren
- Begeleiding Vis
-
Le Bine Valpolicella Classico 2021 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
12,20 €- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Wit vlees
- Begeleiding Lamsvlees
- Begeleiding Varkensvlees
-
Torcicoda Primitivo 2022 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
19,35 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
-
Santa Pia Vino Nobile Riserva 2018 - vin rouge italien (Toscane)
38,65 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Eend
-
Harmonium - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
31,45 €- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Eend
-
Per Lui Salice Salentino Riserva 2017 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
34,86 €- Begeleiding Kazen
- Begeleiding Rood vlees
-
Grixa Monferato 2022 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
21,15 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Wild
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Lamsvlees
-
Bonacosta Valpolicella Classico VEGAN 2021 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
15,57 €- Begeleiding Rood vlees
- Begeleiding Pasta
- Begeleiding Risotto's
- Begeleiding Kalfsvlees
Wijn: geheimen en oorsprong van een mythische drank
Hoewel wijn oorspronkelijk werd gebruikt voor medicinale doeleinden duizenden jaren geleden en later als een religieus "accessoire", is wijn altijd ook een culinair, economisch en sociaal ingrediënt geweest. Hoe heeft de mensheid wijnbouw gebruikt? Wanneer ontstond de wijnbouw in Italië? Italvin geeft je de antwoorden: duik in een glas geschiedenis, ontdekkingen en verrassende anekdotes...
Geschiedenis van wijn
Volgens de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding werd er in 2021 wereldwijd 236 miljoen hectoliter wijn geconsumeerd. Maar de consumptie is niet altijd zo groot geweest, vooral als we teruggaan naar de oorsprong van de wijnstok...
Hoewel het woord "wijn" afkomstig is van het Griekse "oinos" (dat zelf is afgeleid van Dionysos, de god van de wijnstok en wijn), verscheen het veel eerder dan de oudheid. Dankzij recente archeologische opgravingen in Eurazië hebben wetenschappers aangetoond dat de oorsprong van de wijnbouw teruggaat tot het neolithicum, zo'n 8000 jaar voor Christus. Sporen van de Vitis Vinifera, een wilde wijnstok met natuurlijke gisting die tegenwoordig veel voorkomt in moderne druivenrassen (zoals Syrah of Chardonnay), werden gevonden in Georgische potten die werden gebruikt voor het maken en bewaren van wijn.
In de loop der tijd zijn de materialen weliswaar geëvolueerd, maar de productiemethoden zijn vrijwel onveranderd gebleven. In feite waren de oude Egyptenaren al bezig met het oogsten, persen en wijnmaken rond 3000 voor Christus. Tegenwoordig worden sommige oude technieken nog steeds toegepast (zoals handmatige oogst), terwijl moderne methoden de werkomstandigheden van wijnmakers hebben verbeterd.
Wijn in Italië
In 2021 is Italië de grootste wijnproducent ter wereld met een aandeel van 19% (oftewel 50,2 miljoen hectoliter) van het wereldwijde volume. Het gunstige klimaat en de bodemgesteldheid maken al duizenden jaren een ideale en kwalitatieve wijnproductie mogelijk.
Hoewel wilde wijnstokken al ongeveer 4000 jaar voor Christus voorkwamen in wat de Grieken "Oenotria" noemden (letterlijk "land van wijn"), begon de daadwerkelijke wijnbouw pas 1000 jaar voor Christus. Na de Etrusken zetten de Romeinen de productie en handel voort: ze gebruikten betonnen tanks (gemaakt van tegels en bakstenen), persen en amforen genaamd "dolia" voor ondergrondse fermentatie. De rijping werd versneld door het toevoegen van stoffen zoals hooi (fenegriek) aan de wijn.
Vanaf de 19e eeuw werden de wijnbouw en vinificatietechnieken gemoderniseerd. Italiaanse wijnen kregen steeds meer erkenning, mede dankzij de introductie van de kurk, die de conservering en het transport vergemakkelijkte. Inheemse druivenrassen zoals Sangiovese en Nebbiolo werden geleidelijk aangevuld met geïmporteerde druivenrassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon.
De wijnen uit Piemonte en Toscane genieten wereldwijde bekendheid en Italië was zelfs de belangrijkste leverancier van wijn tijdens de twee wereldoorlogen. Sinds 1966 wordt de kwaliteit gewaarborgd door de appellaties DOC en DOCG (Denominazione di Origine Controllata - Garantita). Tegenwoordig wordt in heel Italië wijn geproduceerd, van de Abruzzen tot Emilia-Romagna, en van de Marches tot Sicilië.
De wijngaarden strekken zich uit over adembenemende landschappen.